LA PERCEPCIÓ


Mirar és més que veure-hi

Veure: és la capacitat física de formar una imatge a la retina a partir de la llum que reflecteixen els objectes.

Mirar:  es veure amb atenció i interès

Percebre: SENTITS+CULTURA= PERCEPCIÓ
La percepció és la suma de la informació que ens donen els nostres sentits i la interpretació que fem d'aquesta informació. Els ulls reben informació però és el cervell el que la interpreta.

Per exemple:
Un pagès coneix millor que la gent de ciutat els diversos canvis del cel, el color del cel, etc. Sap quan pot venir una ventada o quan pot ploure.

NO TOTHOM PERCEP EL MATEIX

No totes les persones percebem les coses de la mateixa manera encara que físicament veiem el mateix. Els diferents nivells de formació, les diferents experiències personal i les diferents cultures influeixen en la nostra capacitat  de percebre el que ens envolta.

Per exemple:
Els indígenes americans quan van veure els primers espanyols que van arribar a Amèrica. Els americans no coneixien la doma del cavall i, per tant, la imatge d'un home dalt d'un cavall els era totalment desconeguda. ës per això que quan veien els soldats espanyols muntats a cavall i vestit amb armadures fugien atemorits creien que tots dos junts, cavall i soldat, formaven un únic animal fantàstic i desconegut. La seva experiència els feia percebre aquella imatge de manera diferent a com ho faríem nosaltres.

Un altre exemple  fa referència a les primeres projeccions cinematogràfiques de la pel·lícula dels germans Lumière. "Arribada del tren a l'estació" de l'any 1895. 



La imatge d'un tren arribant a una estació, una imatge perfectament comprensible per nosaltres, que estem acostumats a veure pel·lícules, era absolutament nova i desconeguda al final del s. XIX, fins al punt que molta gent sortia espantada de la barraca on es projectava la pel·lícula creien que el tren els envestiria. Molts dels primers espectadors confonien la imatge amb la realitat. Ells veien el mateix que nosaltres però la seva percepció era diferent de la nostra.


IL·LUSIONS ÒPTIQUES.
S'anomena il·lusions òptiques aquelles imatges o formes que, per les seves característiques, són percebudes de manera diferent de com són en realitat. això no és cap anomalia; és simplement conseqüència del funcionament del nostre cervell.

Mirar atentament aquestes imatges.
 Posa un full de paper blanc sobre la teva taula abans de començar.











AMBIGÜITAT DE LES FORMES: 
Hi ha imatges que són ambigües, ja que poden ser llegides de més d'una manera. Poden ser interpretades des de diferents punts de vista al mateix temps o fins i tot poden representar coses totalment diferents.
Per percebre la forma dels objectes ha d'existir un contrast; de no ser així tindrem problemes per distingir-ne els contorns.
 Mira aquestes imatges, és increïble  però la nostra vista ens enganya sovint.





Exercici:

Busca o fes fotografies de núvols, d'arbres o de parets tacades o trencades i busca-hi formes que es puguin reconèixer.
A continuació, remarca la silueta del objecta reconegut amb un retolador sobre en paper vegetal.
envia els resultats al meu correu electrònic. recorda que cal posar el teu nom i cognom i el teu grup classe. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada